loading...
سایت عاشقانه رویای تلخ
آخرین ارسال های انجمن
m.r.arash بازدید : 242 یکشنبه 15 تیر 1393 نظرات (0)

شناخت سيروز كبدي و راه هاي سازگاري با آن
مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

 

سيروز كبدي چيست؟
وزن كبد در حالت معمولي در حدود 5/1كيلوگرم و بزرگترين غده بدن مي‏باشد. كبد در قسمت ربع فوقاني سمت راست شكم و پشت دنده‏هاي تحتاني قرار دارد. چنانچه كبد به دليل عفونت مزمن فرسوده شود اصطلاحاً سيروز كبدي ناميده مي‏شود.
عللم مهم و عمده ايجاد سيروز چيست؟
سيروز علل زيادي دارد. در ايالات متحده شايعترين علت آن مصرف مشروبات الكلي است و در كشور ما ابتلا به ويروسهاي هپاتيت B و‌ ‍‍C و D مي‏باشد كه التبه درصدي از آنها بدليل هپاتيت مزمن به سيروز ختم مي‏شوند. تعداد كمتري نيز به دنبال
بيماريهاي ارثي مانند فيبروزكيستيك، كمبود آنزيمي بنام 1- الفاآنتي‏تريپسين، گالاكتوزومي و بيماري ذخيره‏اي گليكوژن به سيروز مبتلا مي‏شوند.
دو نوع اختلال ارثي نيز مي‏تواند ايجاد سيروز كند كه يكي ويلسون بدليل ذخيره مس و ديگري هموكروماتوز بدليل ذخيره آهن مي‏باشد. در بيماران ويلسوني مس در انساجي مانند مغز و كليه ها و قرينه رسوب مي‏كند. در هموكروماتوز آهن زيادي جذب
مي‏شود و در انساجي مانند لوزالمعده، پوست، مخاط روده، قلب، غدد داخلي و كبد رسوب مي‏كند. از علل ديگر سيروز انسداد طولاني مدت مجاري صفراوي بهر دليل مي‏باشد. در واقع مجاري صفراوي حامل صفرا از كبد به روده‏ها جهت هضم چربيها مي‏باشند.
•در اطفال علت سيروز انسداد مادرزادي اين مجاري است كه به اترزي مجاري مشهور است. دراين حالت باعث برگشت صفرا به كبد و آسيب كبدي مي‏گردد. البته بوسيله جراحي مي‏توان اين مجاري را باز كرد و به بيماران كمك كرد.
•در بزرگسالان مجاري صفراوي ممكن است بدلايلي ملتهب و دچار انسداد شوند از جمله اين دلايل بيماري سيروز صفراوي اوليه است. نوع ديگر سيروز صفراوي بدليل عمل جراحي
 كيسه صفرا مي‏باشد كه به دنبال آن مجراي صفراوي بدليل عمل جراحي آسيب مي‏بينند. از علل
 غير شايع ديگر واكنش شديد به بعضي داروها و يا مصرف طولاني مدت بعضي داروها و سموم محيطي و نيز نارسائي احتقاني قلب كه باعث احتقان كبد و در نهايت سيروز مي‏گردد.
علائم سيروز چيست؟
بيماران سيروتيك اكثراً علائم مختصري دارند. دو مشكل عمده اي كه در نهايت باعث ايجاد علائم در اينها مي‏شود، از دست رفتن تدريجي عملكرد سلول كبدي بدليل فرسودگي كبد و فيبروز (ليفي شدن)  آن مس باشد. بيماران ممكن است حالاتي
مانند خستگي، ضعف، ناتواني، بي‏اشتهايي، تهوع و يا كاهش وزن داشته باشند. با كاهش تدريجي عملكرد كبد، پروتئين كمتري در اين عضو ساخته مي‏شود في المثل ساختن آلبومين كه پروتئين مهم خون است كاهش يافته و در نتيجه در اثر كمبود آن آب در پاها تجمع مي‏يابد كه به آن ادم مي‏گوييم و يا اينكه آب در شكم تجمع مي‏يابد (آسيت). از طرفي كاهش پروتئين هاي انعقاد خون ايجاد كبودي در پوست بدن و خونريزي از سوراخها و مخاطهاي بدن را افزايش مي‏دهد.
•در مراحل نهايي پوست ممكن است زرد شود كه اين دليل رنگدانه‏هاي زرد صفراوي است و در بعضي افراد خارش پوست دليل رسوب املاح صفراوي در زير جلد است. شيوع بيشتر سنگ
كيسه صفرا در اين افراد بدليل عدم وجود صفراي كافي در كيسه صفرا مي‏باشد.
•كبد اين افراد توانائي خنثي سازي سمومي كه در خون ساخته و حمل مي‏شوند را ندارد. اين سموم باعث كاهش عملكرد ذهن و تغييرات شخصيتي و حتي خواب آلودگي و كما مي‏شوند. ممكن است اولين علامت تجمع اين سموم در مغز، بي‏توجهي به
ظاهر شخصي خود، فراموشي، عدم تمركز حواس و تغيير در عادت زمان خواب باشد (شب بي خوابي-و چرت زدن روزانه) بطور معمول داروها توسط كبد گرفته و از بدن پاك مي‏گردند در بيماران سيروتيك روند پاكسازي بدن از داروها به كندي صورت مي‏گيرد. لذا تأثير داروها در بدن تا مدتهاي بيشتري مي‏ماند لذا بيماران سيروتيك به عوارض جانبي داروها حساستر مي‏باشند.
•از مشكلات ديگر بيماران سيروتيك وضعيت فشار خون عروقي است كه در كبد جريان دارند. بطور طبيعي خون از روده‏ها و طحال از طريق وريدباب وارد كبد مي‏شود. ولي در اين بيماران اين جريان خون كند مي‏شود و باعث بالا رفتن فشار در
وريدباب مي‏گردد اين مسئله باعث توقف جريان طبيعي خون گرديده و باعث بزرگ شدن طحال شده از طرفي خون از جريانات فرعي اطراف كبد سعي به فرار دارد كه اين امر باعث مي‏شود در بعضي از نواحي بدن واريس هاي متورم ايجاد شود از جمله ايجاد واريس مري و معده و ايجاد واريس مقعدي و واريس اطراف ناف.
•يادآوري مي‏شود شيوع هموروئيد در بيماران سيروتيك ربطي به بالا رفتن فشار وريدباب ندارد.
واريس مري و معده گاه خطرساز شده و منجر به خونريزي مي گردند در اين صورت بيمار در معرض خطر جدي قرار گرفته و پزشك بايد فوراً خونريزي را بصورتي بند آورد.
تشخيص سيروز چگونه است؟
پزشك اغلب از روي علائم بيمار و آزمايشات به اين بيماري پي مي‏برد. پزشك در معاينات باليني ممكن است در وهله اول متوجه بزرگ شدن اوليه كبد باشد و يك آزمايش خون از شما انجام دهد و اين آزمايشات نشان دهنده بيماري كبد خواهد بود و گاه
پزشك ممكن است از بيمار سونوگرافي، سي‏تي‏اسكن و يا اسكن‏ايزوتوپ از كبد و طحال بعمل آورد.
•گاه پزشك جهت تأييد تشخيص تصميم به بيوپسي كبد از راه پوست مي‏گيرد. كه طي اين عمل با كمك يك سوزن از طريق پوست وارد كبد شده و نمونه اي از نسج كبد گرفته مي‏شود و جهت آسيب‏شناسي به آزمايشگاه فرستاده مي‏شود.
•گاه بطور اتفاقي در حين جراحي و يا انجام لاپاراسكوپي كه طي آن از طريق يك لوله دوربين داخل شكم ديده مي‏شود، متوجه كبد فرسوده و چروكيده فرد سيروتيك مي‏شوند.
درمان سيروز چيست؟
درمان سيروز، توقف و تأخير روند پيشرفت و به حداقل رساندن تخريب سلولهاي كبدي توقف مصرف الكل مي‏تواند از پيشرفت بيماري جلوگيري كند. در صورتي كه بيمار هپاتيت داشته باشد پزشك ممكن است در مواردي با دادن كورتون بطور محدود يا
داروهاي ضد ويروسي آسيب كبدي را كاهش دهد.
دارو ممكن است بعضي علائم بيمار سيروتيك را مانند خارش رفع يا كاهش دهد. ادم و آسيت (احتباس مايع) را مي‏توان با كاهش مصرف نمك غذايي كم كرد. داروهاي مدر (ادرارآور) مي‏توانند مايعات اضافي بدن را كاهش دهند و از ايجاد ادم
جلوگيري كنند. تغييرات عملكرد ذهني كه درجريان سيروز ممكن است رخ دهد با رژيم غذايي و دارو تا حدودي قابل اصلاح مي‏باشد. بطور مثال كاهش مصرف پروتئين روزانه به همراه مصرف شربت مسهل مثل لاكتولوز كه از جذب سريع سموم (كه بايد در كبد خنثي مي‏شد) از روده جلوگيري مي‏كند، به بهتر شدن وضعيت ذهني كمك مي‏كند، دو مشكل عمده در بيماران سيروتيك يكي نارسائي كامل كبد و ديگري خونريزي بدليل بالا رفتن فشار وريدباب است. پزشك ممكن است جهت كاهش اين فشار از داروهاي كاهنده فشار خون مانند ايندرال جهت كاهش فشار وريدباب استفاده كند، در صورتي كه از واريس‏هاي معده و مري خونريزي رخ دهد، فوراً پزشك با تزريق يك داروي مسدد عروقي (اسكلروزان) از طريق آندوسكوپ كه يك لوله قابل انعطاف مي‏باشد و از طريق دهان وارد مي‏شود، مي‏تواند خونريزي را بند آورد. در شرايط بحراني چاره نهائي انجام عمل جراحي شنت براي تغيير مسير خون از وريدباب به جاي ديگر است (شنت پورتوكاو) و يا انجام پيوند كبد خواهد بود. اكثر بيماران سيروتيك سالها سلامت زندگي مي‏كنند و اگر دچار عوارض بيماري شوند معمولاً درمان مي‏شوند و بعضي از آنها بطور موفقيت‏آميز با كبد پيوند شده زندگي مي‏كنند.
توصيه‏هايي به بيماران سيروتيك
در مواقع افزايش تورم پاها يا قطر كمر از مصرف نمك و آب اضافي جداً پرهيز كنيد، و مصرف پروتئين غذايي و نيز هرگونه استرس و فعاليت جسماني را كاهش دهيد.
-از مصرف بي‏رويه دارها حتي استامينوفن (بدون نظر پزشك) پرهيز كنيد.
-هرگز نااميد نشويد. خود نااميدي باعث تشديد بسياري از بيماريها مي‏شود.
-بيماري خود را از ديگران مخفي نسازيد.
-ناخن هاي خود را مرتب كوتاه كنيد.
-از تخليه شديد و محكم بيني خودداري كنيد.
-از مسواك با پرزهاي نرم استفاده كنيد.
-داروهاي تجويزي را مرتب مصرف كنيد و سرخود مقدار داروي مصرفي را كم و يا زياد نكنيد.
-علاوه بر خواب شبانه،  روزانه 4 تا 6 ساعت استراحت كنيد.
-در صورت آب آوردن شكم روزانه 2 ساعت داخل وان آب ولرم تا گردن استراحت كنيد.
-اصول بهداشتي جهت پيشگيري از بيماريهاي عفوني را رعايت كنيد.
-رژيم غذايي و ميوه و سبزيجات را طوري تنظيم كنيد كه روزانه دو يا سه بار دفع مدفوع شكل (نه آبكي) داشته باشيد.
-در صورت بروز تب بلافاصله به پزشك مراجعه كنيد.
-در صورت بروز سوزش ادرار با پزشك خود مشورت كنيد.
-در صورت تهوع و درد شكم بلافاصله به بيمارستان مراجعه نمائيد.
-در صورت سياه شدن مدفوع بلافاصله به بيمارستان مراجعه كنيد.
توصيه غذايي
1-مصرف سبزيجات، ميوه‏هاي تازه و فيبرهاي غذايي
2-از روغن‏هاي گياهي مايع و عمده غذاي خود را از غذاهاي نشاسته‏اي مانند برنج و گندم انتخاب كنيد.
3-بيشتر از گوشت سفيد استفاده كنيد (مرغ و ماهي)
4-مصرف روزانه پروتئين بايد در حد معمول gr80-60 باشد. و در صورتي كه بيمار سابقه پيدايش اختلال ذهني اخير داشته باشد بايد تا حد gr40-30 كاهش يابد.
5-از خوردن غذاهاي نمك دار مثل پنير و آش رشته پرهيز كنيد.
6-از مصرف خوردنيهاي وانيل دار مثل بستني و بيسكوئيت كارامل‏دار و بعضي تنقلات مثل آجيل،
 بادام‏زميني، گردو پرهيز گردد.
7-براي جبران كمبودهاي ويتاميني توصيه مي شود روزانه بطور معمول با تجويز پزشك مولتي‏ويتامين و كلسيم مصرف گردد.

m.r.arash بازدید : 272 دوشنبه 02 تیر 1393 نظرات (0)

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

علائم قلبی را نادیده نگیرید
زمانی که عروق کرونر که رگ های تغذیه کننده قلب هستند، به هر علتی مسدود شوند، خونرسانی به قلب کاهش یافته و این منجر به حمله قلبی خواهد شد. مسدود شدن عروق کرونر به دلیل وجود پلاک ها در داخل عروق اتفاق می افتد.


چرا حمله های قلبی اینقدر مهلک و خطرناک اند؟ مگر بدن انسان با این همه پیچیدگی نمی تواند قبل از حمله خطرناک قلبی، با علائمی آن را به ما بفهماند؟
بله درست است. حمله قلبی هم مثل سایر بیماری ها علائم و نشانه هایی دارد. اما مساله آن است که این علائم خیلی وقت ها مورد غفلت قرار می گیرند. درست است که وقتی فرد یک درد قفسه سینه شدید را تجربه می کند سریعا با اورژانس تماس می گیرد و یا به پزشک مراجعه می کند، ولی این دیگر علامت اولیه و هشدار دهنده نیست. مشکل آنجاست که علائم قلبی همیشه شدید و واضح نیستند و از فردی به فرد دیگر می توانند فرق کنند.


مثلا ممکن است شما احساس کنید که قدرت شما در راه رفتن به دلیل دردهای عضلانی در پاهایتان، کمتر از قبل شده است و یا درد و سوزشی در کف پاهایتان دارید که فکر می کنید باید برای خوب شدن آن تا آخر عمر صبر کنید. شاید هم پزشکتان به شما گفته باشد که گردش خون پای شما ضعیف شده است.
جالب است بدانید که همه اینها علائم زیرکانه و پنهانی بیماری شریان های محیطی اند که امروزه تعداد بالایی از افراد را تحت تاثیر قرار می دهند.

 

بیماری شریان های محیطی باعث باریک شدن عروق پاهای شما شده و خونرسانی را به عضلات محدود می کند. در حالی که شما هیچ درد قلبی و یا علامت قلبی را نداشته اید و حتی فکرش را هم نمی کردید که اینها علائم بیماری قلبی باشند.
حمله قلبی یک بیماری خیلی پیچیده نیست. قلب هم مثل سایر ماهیچه ها برای فعالیت به خون احتیاج دارد تا اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز را به آن برساند. در این شرایط است که قلب می تواند فعالیت درستی داشته باشد. زمانی که عروق کرونر که رگ های تغذیه کننده قلب هستند، به هر علتی مسدود شوند، خونرسانی به قلب کاهش یافته و این منجر به حمله قلبی خواهد شد. مسدود شدن عروق کرونر به دلیل وجود پلاک ها در داخل عروق اتفاق می افتد و این پلاک ها می توانند به دلایل زیر ایجاد شوند:
- چاقی
- بی تحرکی بدن
- چربی و کلسترول بالای غذاها
- استرس بالا
- سیگار کشیدن
- مصرف زیاد الکل
- داشتن سابقه ابتلا به بیماری های قلبی

 

این عوامل، خطر ساخته شدن پلاک ها را در عروق افزایش می دهند که نتیجه آنها حمله قلبی خواهد بود. وقتی این پلاک ها ایجاد می شوند، بزرگ شدن تدریجی آنها باعث مسدود شدن کامل عروق می شود تا حدی که خونرسانی به قلب به کلی قطع می شود.


پس اگر شما هم فردی هستید که این عوامل خطر را دارید، بهتر است علامت های زیر را جدی بگیرید:

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

1- تعریق یا احساس گرمای شدید
بعضی وقت ها احساس می کنید هوا شدیدا گرم شده است، در حالی که بقیه افراد چنین احساسی را ندارند، ممکن است حتی احساس سرما هم بکنند. این گرگرفتگی و گرمای شدید می تواند نشانه حمله قلبی باشد. البته اگر شما خانم یائسه ای هستید و یا نزدیک یائسگی قرار دارید، تشخیص آن سخت تر خواهد بود. اما به هر حال این را بدانید که تعریق شدید، گرگرفتگی و سرخ شدن صورت و گونه ها می تواند یکی از علائم حمله قلبی در افراد باشد.

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

2- سوء هاضمه و تهوع
تهوع، درد معده، کرامپ های گوارشی و اسهال، علامت دیگر اما بسیار شایع مخصوصا در خانم ها هستند که بعد از حمله قلبی ایجاد می شوند. اگر شما هم فردی مستعد حمله قلبی هستید و علت خاصی برای این تغییرات دستگاه گوارش خود پیدا نمی کنید، مثلا تغذیه شما مشکلی نداشته، دچار مسمومیت غذایی نشده اید و درد معده تان هم عصبی نیست، دقت داشته باشید که حمله قلبی می تواند یکی از علت های مهمی باشد که اغلب مورد غفلت قرار می گیرد.

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

 3- درد گوش ها، آرواره، گردن و شانه ها
درد شدید و غیر قابل توجیه در ناحیه آرواره و فک که به گوش ها و گردن نیز سرایت می کند می تواند نشانه حمله قلبی باشد. درد قفسه سینه و شانه ها هم که از زمان های قدیم به حملات قلبی ارجاع داده می شد. اما متاسفانه خیلی وقت ها درد قفسه سینه و شانه نیز توسط افراد مورد غفلت قرار می گیرند و یا ممکن است اصلا آن را احساس نکنند. اما جالب است که خیلی ها احساس فشار در ناحیه فک و گردن را گزارش می کنند که گاهی به گوش ها هم سرایت می کند. احساس بی حسی و درد در شانه ها و بازوها هم در خانم ها شایع تر است، مخصوصا در شانه و بازوی چپ. گاهی اوقات این درد شانه و بازو به پشت و کمر هم کشیده می شود، پس فرد احساس کمردرد خواهد داشت.

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

4- خستگی
بیش از 70 درصد مبتلایان به حمله قلبی حدود یک ماه قبل از حمله قلبی، خستگی مزمن را اظهار می کنند. این خستگی یک خستگی طبیعی و ناشی از فعالیت زیاد بدنی نیست، بلکه خستگی مزمن و مقاوم است که حتی در ابتدای روز هم برای فرد وجود دارد و حتی بعد از چند ساعت استراحت با شروع کار، خستگی شدیدی را احساس می کند که انگار به استراحت مقاوم شده است و از بدن بیرون نمی رود.

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

  5- استرس و اضطراب
استرس یکی از شایع ترین علت های حمله قلبی است. فشارهای عاطفی، استرس های روانی و نگرانی های زندگی امروزی همه بر خطر حمله قلبی می افزایند. اما این استرس شدید می تواند همچنین یکی از نشانه های حمله قلبی باشد. بیشتر مبتلایان به حمله قلبی در دقایق و یا ساعت های قبل از حمله قلبی، استرس شدید و بدون دلیلی را بیان می کنند. احساسی که فرد را شدیدا نگران بروز یک اتفاق بد می کند.

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

 6- تنگی نفس
افرادی که حتی در زمان استراحت هم تنگی نفس را تجربه می کنند و یا به سختی نفس می کشند، ممکن است به بیماری هایی مثل آسم، بیماری های ریوی و یا بیماری انسداد مزمن ریوی مبتلا باشند. اما سختی در تنفس و مخصوصا تنگی نفس می تواند نشانه حمله قلبی و یا نارسایی قلبی باشد.
در زمان حمله قلبی این تنگی نفس با احساس ناراحتی در قفسه سینه همراه خواهند بود. اگرچه سختی در تنفس می تواند به تنهایی هم نشانه حمله قلبی باشد.

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

 7- گیجی
حمله قلبی می تواند منجر به گیجی و کاهش سطح هوشیاری شود. این کاهش هوشیاری خیلی وقت ها می تواند به اختلالات ضربان قلب و آریتمی منجر شود. البته این تاثیرگذاری متقابل است، یعنی خود تغییرات ضربان قلب می تواند علت اختلالات خونرسانی به مغز و کاهش سطح هوشیاری باشد.

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

8- ورم بدن و بی اشتهایی
نارسایی قلبی می تواند منجر به تجمع مایعات در بدن و در نتیجه ورم اندام ها مخصوصا پاها و شکم می شود. همچنین منجر به افزایش وزن ناگهانی می شود. گاهی اوقات هم با کاهش اشتها همراه است، یعنی بیمار مدتی است اشتهای خوبی ندارد و همچنان هم در حال وزنگیری است. بی اشتهایی در این بیماران به دلیل ورم و تجمع آب در اندام ها شکمی است.

 

بیماری قلبی,علائم حمله ی قلبی,نشانه های حمله قلبی

9- سرفه مزمن و خس خس سینه
سرفه های مقاوم به درمان و مزمن می توانند از نشانه های بیماری قلبی باشند. این سرفه ها معمولا با احساس خس خس در گلو همراه هستند و از تجمع آب و مایعات در ریه ها ناشی می شوند. گاهی افراد خلط خونی را نیز تجربه می کنند. البته این سرفه های مزمن بیشتر در ارتباط با نارسایی های دریچه ای قلب هستند تا حمله قلبی. اما به هر حال در برخی موارد هم می توان آنها را از نتایج حمله قلبی در نظر گرفت.

m.r.arash بازدید : 291 دوشنبه 02 تیر 1393 نظرات (0)

در این مواقع آب بیشتری بنوشید

 

آب,فواید نوشیدن آب,خواص آب برای بدن

در این مواقع آب بیشتری بنوشید
در تمام گروه‌های سنی و جنسی، توجه به تعادل آب و الکترولیت‌ها و تامین آب مورد نیاز بدن اهمیت زیادی دارد. دقت به این مسئله در شرایط خاص اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند.
بر اساس نتایج مطالعه‌ها، کوچک‌ترین تغییر در شرایط تعادل مایعات در بدن، باعث بروز اختلالات در تمرکز ذهنی و مشکلات شناختی در مغز می‌شود و فرد دچار کاهش تمرکز ذهنی، در انجام فعالیت‌های روزانه‌اش که به هماهنگی بیشتری نیاز دارند، دچار اختلال می‌شود و این اختلال می‌تواند حتی تا مرحله بیمارگونه نیز پیش رود.


نگذارید تشنگی به سراغتان بیاید
پژوهشگران علوم تغذیه اعلام کرده‌اند عادت برخی مردم برای نوشیدن آب هنگامی که احساس تشنگی به آن‌ها دست می‌دهد، اشتباه و مضر است. همان طور که هر کسی در مواجهه با کمبودها اهم و فی‌الاهم می‌کند، مغز نیز برای تنظیم فعالیت‌های بدن، بخش‌های حیاتی‌تر و مهم‌تر را مبنای توجه قرار می‌دهد. این سیستم توجه و تخصیص باعث می‌شود به بخش‌های دیگر آب کمتری برسد. فکر کنید اگر اوره در خون یا سموم حاصل از فعالیت کبد که باید با آب آمیخته و از راه ادرار دفع شود در تنگنای کمبود آب گرفتار شود، غلبه منتج از تجمع سموم در بدن چه مضراتی خواهد داشت؟


یبوست دارید؟ بیشتر آب بنوشید
یبوست یکی از مشکلات شایعی است که تمامی افراد به نوعی آن را برای یک بار تجربه کرده‌اند و در برخی از افراد ممکن است این مشکل به صورت مزمن باشد. مصرف فیبرهای غذایی موجود در میوه، سبزیجات و غلاتی که از دانه کامل تهیه می‌شوند در پیشگیری از یبوست بسیار مناسب است. بنابراین توصیه می‌شود فیبرهای غذایی را در وعده‌ها و میان‌وعده‌های غذایی‌تان گنجانده و مصرف شیرینی‌ها و غذاهای پرچرب را در رژیم‌تان کاهش دهید. همچنین داشتن تحرک کافی و فعالیت فیزیکی یکی از مسائل مهم در پیشگیری از یبوست است.


به علاوه اگر وضعیت دهیدراتاسیون یا آب بدن در تمام طول روز در شرایط نرمال نگه داشته شود یکی دیگر از عوامل موثر در پیشگیری از یبوست به حساب می‌آید زیرا کوچک‌ترین کاهش در میزان آب و الکترولیت‌های بدن می‌تواند عاملی بسیار مهم و جدی برای ابتلا به این مشکل باشد. به همین دلیل نیاز است که در وعده‌های غذایی آب و مایعات مورد نیاز بدن را تامین کنید.


بیشتر افراد تصور می‌کنند که اگر در طول روز 8 تا 10 لیوان آب بنوشند دریافت این مقدار آب کافی است در حالی که باید قبل از اینکه دهانتان خشک شود و احساس تشنگی کنید به میزان کافی آب بنوشید تا بدن به کمبود آب و مشکلات ناشی از آن مانند یبوست مبتلا نشود. همچنین نباید آب مورد نیاز بدن را به صورت یکجا تامین کرد بلکه باید در طول روز به صورت منظم و تدریجی آب نوشید؛ مثلاً به جای اینکه 2 لیوان آب را به صورت یکجا بنوشید بهتر است در فواصل یکی، 2 ساعت هر بار به میزان کافی آب مصرف کنید. بنابراین به افرادی که مشکل خاصی ندارند و به بیماری خاصی مبتلا نیستند، توصیه می‌شود که آب را به صورت مکرر و متناوب بنوشند.


ورزش می‌کنید؟ آب بیشتری بنوشید
در برخی از شرایط ممکن است دفع آب به صورت مقطعی و در یک زمان خاص زیاد باشد مانند ورزشکارانی که کار سنگین انجام می‌دهند یا کارگران و افرادی که در محیط خیلی گرم فعالیت می‌کنند و تعریق زیادی دارند. در این افراد مقدار زیادی آب بدن از دست می‌رود و نوشیدن آب به تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی آب از دست رفته و تأمین‌کننده دهیدراتاسیون بدن باشد.

 

زیرا معمولاً دفع مایعات بدن همراه با دفع الکترولیت‌ها به خصوص سدیم، پتاسیم، کلر و بی‌کربنات است که همگی روی عملکرد عضلات دستگاه گوارش موثر هستند و کمبود هر کدام از آن‌ها می‌تواند زمینه‌ای برای ابتلا به یبوست باشد. بنابراین اگر دفع آب از بدن به صورت ناگهانی و یک‌دفعه باشد باید در این افراد مایع درمانی خوراکی انجام شود تا علاوه بر آب، الکترولیت‌هایی که از بدن دفع شده به طور متناسب و متعادل دریافت و مشکل کم‌آبی بدن رفع شود.


زنان د ر 2 زمان باید بیشتر آب بنوشند
* در زنان به دلیل اینکه در دوران قاعدگی، دفع خون با مقداری آب و الکترولیت همراه است، نوشیدن آب و پیشگیری از کم‌آبی و تعادل آب و املاح بسیار مهم است و اگر به آن توجه نشود، حداقل اختلالات که کاهش تمرکز ذهنی است، بروز می‌کند و با توجه به شدت کم‌آبی به صورت خفیف یا شدید نمایان می‌شود. به علاوه، اگر کم‌آبی بدن، بسیار جدی باشد، مسایل کلینیکی و بالینی را هم به همراه دارد.


* در خانم‌های یائسه نیز نوشیدن آب برای حفظ سلامت بدن موثر است. در دوره یائسگی که معمولاً از سنین 50-45 سالگی آغاز می‌شود، فعالیت بدنی کاهش می‌یابد و در اثر آن بافت ماهیچه‌ای بدن کم می‌شود و بافت پیوندی و چربی جای آن را می‌گیرد. این تغییر شرایط فیزیولوژیک و شیوه زندگی، بدن را به شدت در معرض کم‌آبی قرار خواهد داد. بنابراین بهتر است با کمترین احساس تشنگی و خشکی مخاط دهان، آب بنوشند تا از بروز اختلالات ناشی از کم‌آبی در بدنشان پیشگیری شود.


اگر اسهال و استفراغ دارید، آب بیشتری بنوشید
هنگام ابتلا به بیماری‌ها نیز باید در فواصلی کمتر، آب و مایعات نوشید تا نیاز بدن جبران و تامین شود. به عنوان مثال هنگامی که به بیماری‌هایی همراه با اسهال و استفراغ مبتلا می‌شوید بخشی زیاد از آب در این روند از دست می‌رود و در صورتی که مقدار مورد نیاز جایگزین نشود وضعیت بیماری مخاطره‌آمیز خواهد شد.


سایر شرایط
افزایش مقدار قند خون در مبتلایان به دیابت هم باعث کم‌آبی بدن می‌شود. گرما، خوردن غذاهای پرنمک و محتوی ادویه، برخی داروها، خونریزی‌های شدید و... همگی از جمله مواقعی است که نیاز بدن به مایعات بیشتر شده، آب موجود در بافت‌ها با شدت بیشتری تحلیل می‌رود.


عصبی شدی؟ یه لیوان آب سرد بنوش
جالب است بدانید بررسی‌های دانشمندان مشخص کرده بی‌علاقگی به نوشیدن آب یا کم‌نوشی بر خلق و خوی افراد (به خصوص زنان)‌ اثرگذار است و آدمی را عصبی، کم‌تحمل، پرخاشگر و تندخو می‌کند. شاید به همین دلیل است که نیاکانمان معتقد بودند وقتی عصبانی می‌شوید یک لیوان آب بخورید!


حین یا پس از غذا آب سرد نخورید
نوشیدن آب هنگام غذا خوردن باعث رقیق شدن شیره معده و ایجاد اختلال در جذب مواد مغذی می‌شود. نوشیدن آب سرد که نزد برخی افراد عملی لذت‌بخش به شمار می‌رود، اثراتی به مراتب مضرتر دارد. آب سرد، مواد روغنی بلعیده‌شده را سفت کرده، روند هضم غذا را کند می‌کند.

 

رسوب چربی با اسید وارد واکنش شیمیایی شده و سریع‌تر در روده جذب می‌شود. نتیجه این روند علاوه بر حجیم شدن معده و چاقی، سرطان را در پی خواهد داشت. علاوه بر این نوشیدن آب بسیار سرد به طور کلی برای کبد مضر است اما در مواردی مانند پس از حمام، پس از ورزش و در حالت ناشتا اثرات زیان‌آور آب سرد برای کبد به مراتب بیشتر می‌شود.

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    هزینه کردن در کدام یک از موارد برای شما لذت‌بخش تر است؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 1026
  • کل نظرات : 264
  • افراد آنلاین : 9
  • تعداد اعضا : 219
  • آی پی امروز : 222
  • آی پی دیروز : 42
  • بازدید امروز : 436
  • باردید دیروز : 83
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 519
  • بازدید ماه : 906
  • بازدید سال : 17,046
  • بازدید کلی : 1,549,987